Börja blogga

Skapad February 9th 2007

Hetaste trenden just nu är att blogga. För dig som vill hänga på är det inga problem, det finns gott om gratisverktyg. Det finns även en del som skiljer dem åt. Vi ska nu försöka guida dig rätt bland bloggsystemen.

Vad skiljer bloggsystemen åt då?
En sak som skiljer bloggsystemen åt är ifall du måste ha ett webbhotell själv eller om det ingår host av din blogg. Det behöver inte vara någon nackdel att man måste ha eget webbhotell eftersom det ger ett betydligt seriösare intryck ifall du har eget domännamn. Men ifall du bara ska ha en blogg för kompisarna räcker det nog med en lite längre och krångligare adress.

En annan sak som skiljer olika bloggsystem åt är att vissa finansieras av annonser som visas på bloggarna. Vill du själv tjäna en hacka på din blogg eller tycker att annonserna stör kan du sålla bort dessa alternativ.

Vilka är alternativen då?

Det finns som sagt många alternativ men enligt mig och många andra så finns det två som står i en klass för sig, Wordpress och Blogger. Det som gör dessa så överlägsna är att de är mycket kraftfulla men ändå gratis. Det finns gott om mallar till designen att välja på. Du kan välja om du vill ha bloggen på ett eget webhotells-konto eller på Bloggers respektive Wordpress servrar. Av dessa två är enligt mig Wordpress det bästa men betydligt mer avancerat så till nybörjaren skulle jag rekommendera Blogger. En bra funktion som Blogger har är ett verktyg där du får hjälp att infoga Adsense-annonser.

Utöver dessa två finns det en del uppstickare, främst Blogg.se. Problemet med dessa är oftast att de är reklamfinansierade.

Comments are closed.